Alt om at være speaker på WordCamp

Hvad er WordCamp og er det anderledes end andre konferencer?

Den helt korte forklaring er, at WordCamp er en frivilligbaseret, prisvenlig teknik- og fælleskabsorienteret konference med fokus på WordPress.

Det med prisvenligt tager vi seriøst, for du får svært ved at finde andre lignende konferencer til så lav pris. Det sker pga. de mange frivillige – og så det store tilskud fra både globale og lokale sponsorer.

Bredden i blandt publikum og oplægsholdere er stor, da de spænder lige fra den begejstrede nybegynder til den erfarne pluginudvikler.

Hvorfor er WordCamps så billige?

En af visionerne bag WordPress er “Frihed til at publicere” – og det tages seriøst. For der er fastsat en maksimalpris på billetterne på $25 per dag. Og det er inklusive lejemål og mad.

Derfor kan det kun gennemføres med hjælp fra en masse frivillige kræfter. Og de eneste, der får betaling, er udlejer og catere.

Hvordan organiseres WordCamps?

Eventet organiseres af 3-5 frivillige, der bruger et halvt års tid på at forberede det hele.

De får hjælp til organisering fra WordCamp Central, men alt arbejdet laves af lokale.

Hvorfor skal jeg tage til WordCamp?

Du skal tage til WordCamp af de samme årsager, som du vil tage til andre konferencer. Men vi kan lige sætte et par overskrifter på:

  • For at lære noget. Uanset om du er til SEO, temaudvikling, webshops eller blogging, så vil der med stor sandsynlighed være et oplæg, der er relevant for dig til en WordCamp. Desuden er du mellem oplæg omgivet af mennesker. der også brænder for WordPress; masser af talenter indenfor alle områder, som du kan lære af.
  • For at møde mennesker. En af de store fordele ved konferencer er muligheden for at udbygge netværket med andre, der har samme interesser. Du kan få profesionelle kontakter, men venskaber er også opstået over en WordCamp!
  • Mad og Swag. Ikke den bedste undskyldning for at deltage, men brug den endelig, hvis du mangler flere årsager…

At speake til en WordCamp

Bliver man betalt for det?

Nej.

Deres billet er gratis og i visse tilfælde bliver de inviteret til en “speaker’s dinner” (dog ikke til WCDK2024). Men de får ikke betalt evt. rejseomkostninger.

De får besked på IKKE at reklamere for egne produkter, så salgstaler duer ikke.

Hvad får jeg ud at tale på WordCamp?

Hvis ikke man bliver betalt for det, hvorfor så bruge tiden på at forberede og afvikle et speak på en WordCamp? Der er faktisk rigtiga mange gode grunde, men de kune være:

  • Speakers er vores ‘kendte’. Det er cool at have været inviteret til et event kun for oplægsholdere. Det er også en god samtalestarter at kunne sige: “Jeg var vild med dit oplæg, har du overvejet … “
  • At dele viden er fedt. Det er både givende og skræmmende for de fleste at have delt ud af deres viden og erfaring. Og ofte gør de mange kommentarer og spørgsmål bagefter dig endnu klogere.
  • Det ses som prestigefyldt. Oplægsholdere udvælges, så det er fint at kunne sætte på sit CV. Selvfølge er det ikke en superkraft – men det nærmer sig!

Men jeg har ikke noget at sige …

Det er alt for almindelig en kommentar, når jeg anbefaler nogen at holde et oplæg.

Men selv en nybegynder kan have interessante oplevelser at give videre. De erfarne er “så vant til det hele”, at det kan være svært at se det som noget nyt. Men nybegyndere har et andet perspektiv, der ikke er farvet af, hvordan det var engang.

Hvorfor blev mit oplæg afvist?

Oplæg bliver typisk afvist, fordi de ikke passer til konferencen. Og det kan skyldes mange ting – den mest almindelige er, at der allerede er en anden med lignende indhold, der var bedre end dit på en eller anden måde.

Men ‘bedre end’ er et meget kompliceret begreb her, der kan indeholde elementer fra tidligere erfaring, mere interessant resume, mere passende CV, bedre tilpasset begynder/erfarne og meget andet.

Så lad det endelig ikke afholde dig fra at slå til en anden gang!

Sådan bliver du WordCamp speaker

Find ideer til oplæg

Nok den sværeste opgave er at finde relevante emner. Et godt oplæg vil som oftest:

  • være helt dit eget
  • være relevant for mange af deltagerne
  • få dem til at gøre noget anderledes bagefter

Det kan være svært at finde noget, der krydser alle felter af, men her er nogle spørgsmål, der kan hjælpe dig på vej:

  • Hvad brænder du for?
  • Hvad er du selv ved at lære lige nu?
  • Hvad ved du, som andre kan have gavn af?
  • Hvad er du unormalt god til? Hvorfor?
  • Hvad snakker folk om lige nu?

Skriv en god ansøgning

Når du først har emnet på plads, så handler det her fra mest om at udfylde en formular. Meget simple felter med ‘Navn’, ‘Oplæggets titel’ og den slags. Og så en enkelt større kasse til at beskrive indholdet.

Udfyld det ærligt og så godt, du kan. Men her er et par hurtige tip:

  • Udvalget ser ikke andet. Nogle udvalg fjerner navne for at undgå bias, andre vil måske slet ikke genkende dit navn. Så derfor skal du være omhyggelig med korrekturen, så din ansøgning er tydelig og indeholder ALLE relevant informationer.
  • Ansøg gerne med flere emner. Der er ingen begrænsning i antallet af ansøgninger, så brug gerne hele paletten.
  • Emnebeskrivelsen betyder alt. I det fleste tilfælde, vil din beskrivelse både være det, du bliver udvalgt efter – og den tekst, der bruges på programmet. Så husk at læserne både er udvalget og WordCamp-deltagerne.

Du blev udvalgt – forbered dig

Hvis du er heldig nok til at blive udvalgt, så lev op til andres forventninger ved at forberede dig grundigt.

Formuler dit oplæg god tid i forvejen, så du har mulighed for at gå det igennem flere gange.

Øv det igennem ved at fremlægge det, så du ved, hvor langt tid det tager. Et oplæg har typisk 50 minutter og det inkluderer tid til spørgsmål. Så sørg for, at du holder dig under 45 minutter og afprøv det gerne flere gange.

Det er fint at lave slides til din præsentation, men det er ikke nødvendigt. Alle almindeligt kendte råd om præsentationer på skærm gælder også her, men du får lige et par hurtige her:

  • Brug høj kontrast. Det gør det lettere hurtigt at tage informationen ind, så din tale igen kan få deltagernes fokus.
  • Brug få ord. Slides skal understøtte og fremhæve vigtigste elementer, ikke være et parallelt førløb.
  • Læs ikke op. I princippet bør du kun se på dine slides, hvis de indeholder grafer eller infografik, der skal udpeges.

Giv dit oplæg

WordCamps vil ofte bede om at få tilsendt dine slides i forvejen.

Det er dels for at sikre, at de kan blive vist med de muligheder, der er tilstede. Dels for sikre, at du ikke kommer for at lave en salgstale.

Hvis du skal vise fra din egen computer, så sørg for at have mulighed for at tilkoble HDMI. Det kan langt de fleste håndtere i dag. Hvis det betyder, at du skal have en dongle til det, så er det din opgave at sørge for det. Du kan ikke forvente at WordCampen har den slags liggende.

Mød op i lokalet før tid, så du kan sikre dig at teknikken virker. 5-10 minuter bør være nok. Så er der tid til at rigge computer til, få mikorfon på og sikre at det hele virker.

Vær opmærksom på, at nogle gange får du en mikrofon sat på dit tøj, andre gange måske en mikrofon i hånden. Så forvent ikke at kunne gestikulere med begge hænder.

Følg op og få mest muligt ud af det

Tag dig tid til at snakke med dem, der opsøger dig bagefter. Undgå at være booket til et andet oplæg umiddelbart efter, hvis du kan. Og ellers bed dem finde dig igen et bestemt sted i den næste pause.

Når nu du har brugt tid på at lave materialet, så brug det igen efter WordCamp’en er overstået. Lav et oplæg på et Meetup. Skriv et blogindlæg på dit websted. Skriv en artikel til LinkedIn, bryd det op i en serie til Twitter og/eller Facebook.

Og følg op på de kontakter, du har fået efter WordCamp’en.

Men først og fremmest: TILLYKKE – Du er nu en ‘kendt fra WordCamp”!

Hvordan kan jeg ellers hjælpe med en WordCamp?

Hvis du nu er HELT sikker på, at det med holde et oplæg ikke er den måde, du skal deltage aktivt i en WordCamp – så er der heldigvis mange andre muligheder.

  • Vær deltager. Du kan give oplægsholderne en god oplevelse ved at være en interesseret, enageret og imødekommende deltager.
  • Bliv frivillig. Hvis du har mere tid og energi, kan du melde dig som frivillig. Som frivillig vil du skulle udføre praktiske opgaver i løbet af WordCamp: svare på spørgsmål, dele badges ud, håndtere oplægsholdere. De er en meget vigtig del en WordCamp!
  • Bliv arrangør af WordCamp. Hvis ikke der er WordCamp i nærheden, så er der altid muligheden for at selv at arrangere noget. Men jeg vil anbefale at starte med at tjekke (og evt. arrangere) lokale Meetups, så du får en fornemmelse af det lokale fælleskab.

Lidt mere om at tale på en WordCamp.

Speaking at WordCamp fra håndbogen for WordCamp arrangører. Altid et godt sted at kigge efter opdateret information.

WordCamp Central. Her kan du finde lokale og regionale WordCamps for hele verden.

The Art of Speaking at WordCamp – en fin lille artikel omend nogle år gammel.

Tilmeld dig som speaker

Nemt – udfyld skemaet på Oplægsholdere søges, så kigger udvalget på din ansøgning. Og måske bliver du blandt de få udvalgte.

Discover more from WordCamp Danmark 2024

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading